Wat zijn koolhydraten eigenlijk en wat moeten we weten over koolhydraten?

Goed dat je jezelf de vraag stelt; “wat zijn koolhydraten eigenlijk?”, want we geven niet voor niets zo vaak aan dat het verstandig om je in te lezen voordat je koolhydraatarm gaat eten. We zien het eens te meer dat mensen dingen doen zonder goed geinformeerd te zijn. Dit raden we ten zeerste af, omdat er zeer nadelige gevolgen kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een te lang koolhydraten tekort, dit werkt afvallen alleen maar tegen, maar breekt tevens je lichaam letterlijk af. Ook word je eerder ziek en ben je veel meer ontvankelijk voor diverse negative gevolgen. Laten we bij het begin beginnen.

Wat zijn koolhydraten

Deze vraag kun je wetenschappelijk benaderen of qua voeding benaderen. Omdat het ons vooral om de voeding gaat, zullen we het wetenschappelijke gedeelte superkort houden.

Wetenschappelijk;

Je kunt een wetenschappelijk uitleg op b.v Wikipedia vind je hier. Een koolhydraat bestaat uit een koolstofverbinding, die b.v in planten door fotosynthese ontstaat. In andere koolhydraatbronnen is dit proces iets complexer. Er zijn in de wetenschap veel verschillende ‘soorten’ koolhydraten,wat zijn koolhydratenallen met een iets andere verbinding. Naar onze mening is het met name relevant wat koolhydraten precies zijn voor je lichaam, de voeding die je eet en hoe zij precies verwerkt worden in het lichaam.

Benadering voeding:

Dit is natuurlijk de belangrijkste benadering. Wat zijn koolhydraten in onze voeding precies, wat doen ze, wat zijn de verschillende vormen koolhydraten en waar kunnen we op letten. Allemaal onderwerpen waar je nu het antwoord op krijgt.

Allereerst zijn koolhydraten een primaire brandstofbron voor je lichaam. Wanneer iemand je vertelt hoe ‘slecht’ koolhydraten voor je zijn, kun je simpelweg dit zinnetje als antwoord geven. Koolhydraten zijn niet slecht voor je, ze kunnen slecht worden bij overmatige consumptie. Zo simpel is het. Maar er dient natuurlijk wel onderscheid gemaakt te worden in de verschillende soort koolhydraten en dan met name wat relevant is voor ons en onze voeding.

We onderscheiden twee soorten koolhydraten namelijk de:

complexe of trage koolhydraten

en de:

simpele of snelle koolhydraten.

Alle koolhydraten die je eet worden opgeslagen in je spieren en lever als glycogeen. Zij dienen als een soort ‘brandstof’ tank. Wanneer je je an-aerobe energie systeem aanspreekt, oftewel kort en krachtig beweegt, dan heb je dit glycogeen nodig om je van de energie te voorzien. Je an-aerobe systeem doorloop je twee energie systemen. Je begint altijd met je creatine fosfaat systeem, die ongeveer 10 tot 15 seconden energie kan leveren. (Maak je overigens geen zorgen als dit al te diep gaat hoor, je hoeft niet alles te onthouden. Dit is puur om duidelijk te maken wat er in je lichaam gebeurt)

Het voordeel van dit systeem is dat het supersnel veel energie kan leveren, vandaar dat je uit het niets een sprintje kunt trekken om de bus te halen. Omdat dit systeem zo snel en zoveel energie kan leveren, is het helaas ook snel afgelopen. Daar komt je melkzuur systeem aan bod. Weleens verzuurde en zware benen gehad tijdens het sporten? Dat is je melkzuur systeem.

Dit systeem kan minder veel energie in korte tijd leveren, maar houd het wel langer vol dan je creatine fosfaat systeem. Afhankelijk van de intensiteit wil je lichaam na je melkzuur systeem graag over naar het aerobe systeem. Dit systeem kan alleen geactiveerd worden als het de hoogte van de intensiteit aan kan. (Daarom houd je het dus niet vol om een kilometer te sprinten. De intensiteit is simpelweg te hoog, je creatine fosfaat en melkzuur systeem raken uitgeput, maar je kunt niet over gaan op het aerobe systeem omdat de intensiteit te hoog is. Snap je het nog?)

Hoe meer je van je aerobe systeem gebruik maakt, hoe meer je overgaat op tragere energie leveranciers. Die dit dus lang vol kunnen houden. Één van deze energieleveranciers is bijvoorbeeld vet.

Nu je weet hoe koolhydraten worden gebruikt in je lichaam als energie, gaan we even kijken naar het verschil tussen complexe en simpele koolhydraten.

Complexe koolhydraten worden dus ‘traag’ genoemd. De enige reden hierachter is dat je ze traag opneemt in je lichaam. Voordeel: Je zit langer vol van complexe koolhydraten en je bloedsuiker stijgt niet. Hoe sneller je iets opneemt, hoe hoger je bloedsuiker piekt.

Lees meer over koolhydraten in deze post: hoeveel koolhydraten per dag. Dan weet je meteen hoeveel koolhydraten je kunt eten per dag.

Wil je recepten vinden, bekijk dan onderstaande categorieën van de recepten:

Koolhydraatarm ontbijt
Koolhydraatarme lunch
Koolhydraatarm diner
Koolhydraatarme snacks

Close